SAMİ DAYANGAÇ


TALAS’TAN ANLAMLI ÇALIŞMA

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşun 40. yıldönümü geçtiğimiz hafta çeşitli etkinliklere kutlandı. Kıbrıs’ta düzenlenen kutlama programına Kayseri Milletvekili Hulusi Akar da şeref konuğu olarak katıldı. Farklı hizmet ve etkinliklerle hep gündemde olan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da bu kutlamalara farklı ve anlamlı bir hediye ile katıldı. Yazar Ahmet Sıvacı tarafından hazırlanan ‘Kayseri-Girne Hattı’ kitabı, Kayserili gazilerin anılarıyla Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkarttı. 

Araştırmacı Yazar Ahmet Sıvacı tarafından kaleme alınan eserde Kayserili Kıbrıs Gazilerinin hayat hikâyelerine ve savaş anılarına yer veriliyor.

Tamamı renkli, albüm şeklindeki 396 sayfalık eserde, Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan Kayserili subay, astsubay ve erlerle yapılan röportajlar ve o tarihi günleri yansıtan fotoğraflar bulunuyor.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ı da, Ahmet Sıvacı'yı da yakından tanıyan biri olarak bize sürpriz olmadı. Her ikisi de hep kaliteye önem verdiler, kaliteli yapımlara imza attılar. 15 Kasım 1983’ün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40. yılı olarak kutlamalar yapıldı. Mustafa Yalçın'ı arayıp kitap hakkında tebriklerimizi iletip düşüncelerini sorduk. Kulak verelim; “Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılını kutluyoruz. Bununla birlikte KKTC’nin de 40. kuruluş yıldönümü. Bilindiği gibi Kıbrıs Barış Harekâtında adaya ilk ayak basan askerler, Zincidere’deki 1. Komando Tugay Komutanlığı’nın askerleri. Biz de harekâta katılan Kayserili askerlerin, gazilerin ve şehitlerin bir albümünü bastırdık. 400 sayfaya yakın albüm tadındaki bu kitabı yayımlamaktan son derece onurluyuz. Çünkü bu kitabın içerisinde hatıralar, fotoğraflar, özgeçmişler ve o günün basınında yer alan haberler var. Bugün bu kitabı aynı zamanda komando tugay komutanımıza armağan ettik o da çok memnun oldu. KKTC’nin kurulmasında Ahmet fazıl Küçük, Rauf Denktaş gibi liderleri, kanlarıyla canlarıyla mücadele eden ve bu uğurda bedel ödeyen bütün geçmişlerimizi rahmetle anıyorum.” Aynen katılıyoruz.

Başkan Yalçın kitabın uzun emekler sonucunda hazırlandığına da dikkat çekerek, “Araştırmacı yazar Ahmet Sıvacı, bu kitap için büyük emek harcadı. Kendisine ve yayımlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” diye konuştu. Biz de hem Başkan Mustafa Yalçın hem de Ahmet Sıvacı büyüğümüzü gönülden kutluyoruz.

 

 

 

GÜNÜN SÖZÜ: Elimizdekilerin kıymetini bilelim…