SAMİ DAYANGAÇ


SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ


 

Fenomen; genellikle sosyal medya platformlarında içerik üretimi yaparak büyük bir takipçi kitlesi toplayan ve bu takipçilerle etkileşimde bulunan bireylerdir. Fenomenler; güzellik, seyahat, moda, teknoloji, sağlık veya eğlence gibi pek çok farklı kategoride içerik üretir.

Devletimiz son aylarda geç de olsa bu alana da el attı. Fenomenleri tanıtan, büyüten televizyon programları kadar sosyal medyada da tanıtımlar yapanlar, canlı yayınlar yapanlar, yüzleri görünmeden soyunanlar vs. vs… ‘Biz ne ara bu durumlara geldik?’ sorusunu akla getiren durumlar… Her gün gazetelerde, televizyon kanallarında göster, haber yap, soyunana ‘sosyal medyayı salladı’ vs. diye göster, iyice meşhur et, onlar da reklamlarla kara para aklayıcılarının gözdeleri olsunlar, ‘arkadaş enayi miyiz neden para verelim?’ demedikçe bunlar aynen sürer.

Her gün televizyon kanallarında, haberlerde ülkenin başka hiçbir sorunu kalmamış gibi gözümüze sokulan bu fenomenlerden biri diyor ki, ‘bir tanıtım yapsam aynı gün 6 milyon tıklanma alıyorum’, buyurun... Biri diyor ki, ‘para lazım yazınca iban istiyorlar ve ibana izleyiciler para yatırıyor’ , buyurun... Birileri Atamıza benzerlikten faydalanıyor, onu görenler coşuyor, ibanına para yatırıyor, buyurun...

Fenomen nedir, nasıl meşhur olunur bakın. Aykırı olmak, teşhirci olmak yetiyor demek ki. Çin menşeeli bir sosyal medya var Tik tok. Lütfen uzak durun, ailenizi çocuklarınızı uzak tutun. Her türlü kirliliği göreceğiniz bir mecra. Başta İngiltere olmak üzere pek çok gelişmiş ülke bu mecrayı yasakladı. Neden bizde yasaklanmasın?

Bazı spor kulüplerinin de adının karıştığı bahis siteleri, kumar siteleri, Gürcistan, Türkiye Kıbrıs hattı. Bu durumların önüne zamanında geçilmeli, yasal olmayan durumlara izin verilmemelidir. Fenomen diye ortaya çıkanlar, gecekondudan trilyoner olanlar vs. sadece onlar mı suçlu? Onları yaratan durum ortadan kalkmadıkça daha çok fenomenler görür duyarız. Ahlaki ve karakteristik yozlaşmalar, bayağılaşmalara dur denilmeli ve zamanında müdahil olunup kesin çözülmelidir. Reklam alıyoruz diye suskun kalıp bir yandan da haberlerini köpürterek yapanlar, ekranlarında ağırlayanlar, her türlü bayağılığı gözümüze sokanlar masum mu?

Günümüzde hâlâ telefon dolandırıcılığı yapılıyorsa, milletin saflığından yararlanmak için yeni yöntemler bulunup bazıları zengin oluyorsa burada tek hatalı devletimiz olamaz. Toplumsal bilinç, sosyal medya kullanımında kalite ile çözüm bulunmalıdır. Pek çok sosyal mecraya dürüst, namuslu, ahlaklı insanlar iğrenir, bakamaz bile.

Temiz toplum, toplumsal mücadele ile sağlanır, ne dersiniz?

 

 

 

GÜNÜN SÖZÜ: Birisini doğru ile incit ama yalan ile asla mutlu etme…