SAMİ DAYANGAÇ


ÖZHASEKİ'NİN GAYRETİ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


 

Melikgazi Belediye Başkanlığı ile devlette başlayan hizmet, çaba ve çalışma artarak devam ediyor. Öyle ki Mehmet Özhaseki birkaç saatlik uykuyla koştuğu günler oluyor. Dünyada benzeri olmayan deprem felaketi, bina yapımında ne denli hatalı, yanlış uygulamalar, kat maliklerinin inadı vs. ne dersek diyelim yitirilen binlerce cana sebep oldu. Ülkemizi deprem başta olmak üzere tüm afetlere karşı hazırlıklı hâle getirmek için Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’nca sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları çok daha güçlü bir şekilde devam edecek. Kentsel dönüşümde karşılaşılan sorunları çözmek ve süreci hızlandırmak için Mehmet Özhaseki ve ekibince hazırlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Sağlam, güvenli, sıfır atık uyumlu ve iklim dostu şehirlerimizin inşa edilmesinde önemli bir kilometre taşı olacak olan yasa teklifi Mehmet Özhaseki yönetiminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gündeme getirildi.

Geçtiğimiz aylarda Silahlı Kuvvetlerin gerektiğinde sınır ötesi müdahalesi için Meclis’ten onay gerekiyordu. Hep olumlu oy kullanan ana muhalefet anlaşılmaz şekilde ret vermiş, ayrıca oylamaya 521 milletvekili katılmıştı. Geride kalan, bu çok önemli gündeme, oylamaya katılmayan 79 milletvekilinin neden katılmadıkları merak edilse de hesap sorulamadığı için kapandı gitti. Oysa milletvekilleri bu çok önemli oturuma katılmayıp da neye katılacaklardı?

Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı kanun teklifi görüşülüp oylamaya geçildi. Bu kanunla mevcutta bina bulunan alanları da rezerv alanı ilan edilebilinecek. Yeni düzenlemede artık mevcut binalar maliklerine sorulmadan da rezerv alanı kapsamına alınabilecek. Bu çok önemli oylamaya ne yazık ki katılmayanlar oldu. İşte sonuçlar:

AK Parti, 209 kabul, 54 katılmayan üye

MHP, 28 kabul, 22 katılmayan üye

Y.Refah, 5 katılmayan üye

HÜDAPAR, 4 katılmayan üye

DSP, 1 katılmayan üye

CHP, 36 ret, 94 katılmayan üye

HEDEP, 13 ret, 44 katılmayan üye

İYİ Parti, 11 ret, 33 katılmayan üye

Saadet, 14 ret, 6 katılmayan üye

DEVA, 5 ret, 10 katılmayan üye

TİP, 2 ret, 2 katılmayan üye

Demokrat, 1 ret, 2 katılmayan üye

DEM Bölgeler, 2 katılmayan üye

EMEP, 2 katılmayan üye

Görüldüğü gibi oylamaya katılıp kabul oyu veren vekillerin sayıları 237, ret oyu verenlerin sayıları ise 82. Bu milletvekilleri kabul ve ret oyu vererek vatandaştan aldıkları vekâletin gereğini yapmışlar, maaşları haketmişler. Ya oylamaya hiç katılmayan 281 üye? Neden katılmadıklarını bilmek hakkımız değil mi? Ne gibi bir mazeretleri olmalı ki 281 milletvekili Meclis’e gelmesinler?

Her türlü doğal afete karşı Mehmet Özhaseki Bakan’ın riyasetinde yapılan çalışma çok önemli, çok değerlidir. İnsan hayatı söz konusu ise gerisi teferruattır. Oylamaya katılıp olumlu, olumsuz oy verenler görevlerini yapmışlar, ya hiç katılmayanlar?

 

 

GÜNÜN SÖZÜ: Eksikliklerini, yetersizliklerini ve günahlarını kibirle örtmeye alışmış insanlara göre suçlu hep başkalarıdır…