SAMİ DAYANGAÇ


BÜYÜKŞEHİR’DEN TÜRKİYE’DE BİR İLK


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç sadece rutin belediye hizmetleri ile yetinmeyip tüm kamu kurum ve kuruluşlarının da yapmaları gereken işlerde hep önde, hep öncü. Büyükşehir Belediyesi Mera Islah Projesi, Türkiye'de ortaklaşa uygulanan ilk proje oldu. Proje kapsamında, tohumları Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen toplam 600 dekar araziye tekrar mera vasfı kazandırıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde Türkiye’de ilk olarak ortak hazırlanan Mera Islah Projesi ülkede ilk ve tek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın gayretleri ile proje ile birlikte Kayseri’de meraların şenlendiğini, tarım ve hayvancılık alanında yatırımlar yapılacağı artık net olarak görülüyor.

Başkan Büyükkılıç’ın çabaları ve sanayi ve ticaretin merkezi olan Kayseri’nin tarımın da hayvancılığın da merkezi olma yönünde irade gösteriyor.

Şehrimizin tarım alanında hangi noktada olduğunu görmek için bazı verilere bakmalıyız. Türkiye’de ilk 10 içerisinde 14 tane ürünü olan, aspirde, çerezlik ay çekirdeğinde, çerezlik kabakta, elmada ilk 5 içerisinde yer alan bir şehir. 400 bin büyükbaş, 1 milyon küçükbaş ile Türkiye’de ilk 10’da yer alan ve Türkiye’de mamul ürünün en çok işlendiği ve değerli bir Kayseri var.

Büyükşehir Belediyesi’nin 81 il içerisinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne destek veren tek belediye olduğunu da vurgulayalım. Büyükşehir Belediye’sinin desteği ile merada tohum ekimi gerçekleştirdi. 600 dekar bir yer, burada 400 dekarı ekilecek ve bu 400 dekara yaklaşık 3 ton bir tohum atılacak. Geçen sene Büyükşehir Belediyesi 32 milyon TL nakit destekleme yapmıştı.

Beydeğirmeni Mahallesi, Kayseri’ye 25 kilometrede bir mahallemiz. Hayvancılığı tarımı hatırı sayılır bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık 1500 tane büyükbaş hayvanı,1400 tane küçükbaş hayvanı var. Ay çekirdeğinin en çok üretildiği yoncası, mısırı, hayvancılığın burada üretildiği bir yer. Bu meranın önemi çok büyük. Büyükşehir Belediyesi’nce temin edilen dozer düzenleme yaptı. Düzenlenen alana 500 dönüm mera ekilecek. Tohumunu Büyükşehir Belediyesi veriyor. Memduh Büyükkılıç Başkan’ın bu alana da verdiği destek büyük. Traktör, beş tane taş toplama makinesi bunlardan bazıları.

Proje kapsamında, 400 dekar Beydeğirmeni Mahallesi, 200 dekar Molu’da olmak üzere 600 dekar vasfını yitirmiş mera arazisinin ıslahı gerçekleştirildi. Tohumları Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen toplam 600 dekar araziye tekrar mera vasfı kazandırıldı. Tohumların ekimi, Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, daha önce Büyükşehir Belediyesi’nin hibe ettiği traktörler ile çiftçiler tarafından gerçekleştirildi. Atom Karınca Memduh Büyükkılıç helal olsun...

 

 

 

GÜNÜN SÖZÜ: İyi insan ol fakat bunu kanıtlamaya çalışma…