SAMİ DAYANGAÇ


BAĞCILIK KÜLTÜRÜ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


 

Sadece belediye hizmetleri ile değil, açtığı, planladığı, ön ayak olduğu okul sayısı ile rekortmen belediye olarak anılan Melikgazi Belediyesi, kütüphaneden sosyal donatılara kadar her alanda hizmete devam ediyor. Farklı uygulama ve projelerle dikkatleri ve beğenileri üzerine çekiyor. Bu alanda pek çok proje sayabiliriz.

Bu gün yine farklı bir projenin özetini sunacağız. Bağcılık şehrimiz ile özdeşleşmiş, ülke genelinde bazı illerde de örnek alınmış bir yaşam biçimi. Her ne kadar başta Talasımız geçmiş belediyelerin hataları nedeniyle bağlar bozulmuş, betonlaşmış olsa da bazı bölgeler hâlen bakir kalmayı başarmış. Bağlar bozulmuş derken, bağlara göçmek, bağ bozumu yapmak bile törensel bir olguydu.

Geçmişin izlerini yaptığı başarılı restorasyon çalışmaları ile geleceğe taşıyan Melikgazi Belediyesi Germir Mahallesi’nde bulunan Bakkaloğlu Konağı’nı restore ederek, bağ müzesi olarak işlev kazandıracak.

Bu çalışmayı öğrenince Başkan’ı arayıp çalışmalar hakkında bilgi aldık, elbette bu projeyi de anlatmasını istedik. Atıl durumdaki yapısını aslına uygun olarak restore ederek yeniden işlevsel hale getireceklerini söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Kayseri’nin kadim kültürünü gün yüzüne çıkartacak restorasyon projelerimiz devam ediyor. Melikgazi Belediyesi olarak ilçe sınırları içerisinde yer alan tarihi yapıları günümüze kazandırmak amacı ile restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Tarihe değer veren bir belediye olarak çalışmalarımız devam ediyor. Tarihi konaklardan, han, medrese, türbe ve çeşmelere kadar birçok yapıyı günümüze kazandırıyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarda kültürel mirasımızın gün yüzüne çıkarılması, gelecek nesillere aktarılması yanında yapılara fonksiyon yükleyerek yeniden işlevlendiriyoruz. Melikgazi Belediyesi Germir Mahallemizde bulunan Bakkaloğlu Konağı’nı restore etmeye başladık. Kayseri'nin bağları meşhurdur. Bağcılığın Anadolu’daki tarihi, toplumların yerleşim tarihi kadar eskidir. Türkülere konu olmuştur. Bakkaloğlu Konağı’nın sadece izi kalmıştı. Burayı Cıngıllıoğlu ailesinden şartlı olarak belediyemize bağış olarak aldık. Burayı Bağ Müzesi olarak açarak Türkiye’de bir ilki hayata geçiriyoruz. Dolayısıyla Kayseri’nin bağ kültürünü yansıtmak için böyle güzel bir projeyi hizmete kazandıracağız. Bu konakları koruyarak bağcılık kültürünü gelecek nesillere aktaracağız. Bittikten sonra konağın içerisini eskisi gibi döşeyeceğiz. Konağın restorasyonu şu anda yapılıyor. Biz belediye olarak hem kültürü muhafaza ediyoruz hem de yeni nesillere aktarımını sağlamış oluyoruz. İnşallah en kısa zamanda burayı bitireceğiz ve Kayseri'ye kazandırmış olacağız. Kayseri’de ilk olacak olan Bakkaloğlu Bağ Müzemizin hayırlı olmasını temenni ederim.” diyor.

Kayseri çok güzel bir şehir, belediyelerimiz şehre hizmet ederken, yeni ve modern eserler kazandırırken geçmişi de unutmuyor, unutturmuyorlar. Bağ Müzesi hayırlı olsun...

 

 

 

GÜNÜN SÖZÜ: Huzurlu bir hayat için; dinleten değil dinleyen, yargılayan değil anlayan, eleştiren değil hoşgören, kavga eden değil affeden olun…